۱۴۰۴ فروردین ۱۹, سه‌شنبه

مقاله مذاکره ایران و آمریکا

 وزیر خارجه‌ی جمهوری اسلامی لحظاتی قبل خبر از شروع مذاکرات “غیرمستقیم” در “سطح مقامات عالی” با آمریکا در عمان داد.





در انتهای این پیام آمده است: “اکنون توپ در زمین آمریکاست.”

حال، به زبان ساده آن‌چه رُخ داده است چیست؟

حدود یک ماه قبل و بلافاصله پس از اعلام خبر ارسال نامه‌ی ترامپ به تهران، مطلبی منتشر کردم که در آن این استراتژی سیاسی را توضیح دادم.

به صورت خلاصه در آن‌جا گفتم، ارسال نامه بیشتر جنبه‌ی رسانه‌ای دارد و هدف آن تاثیر بر افکار عمومی است تا بگویند آمریکا نهایت تلاش خود را قبل از حمله‌ی مستقیم کرد و در این مسیر حتی به بالاترین مقام در جمهوری اسلامی “نامه‌ی کتبی” نوشت.

مطلب را اینگونه تکمیل کردم که این سیگنالی از یک تصمیمی از پیش گرفته شده (اقدام نظامی) است و مهم‌تر از آن، شرایطِ تعریف شده‌ای بود که جمهوری اسلامی حتی اگر هزار جام زهر را سربکشد نیز زیربار تمام شروط آن نخواهد رفت.

اما چه شد که پس از حدود یک ماه، دو قدرت اصلی و متحد (آمریکا و اسرائیل) خبر از مذاکرات دادند؟ درحالی که جمهوری اسلامی در موضع ضعف است و باید بدانیم در جنگ میان قدرت ها، صرفاً قدرت‌ها هستند که با یکدیگر مذاکره می‌کنند؛ ضعیف‌ها اصلاً وارد بازی نمی‌شوند و صرفا از تصمیمات تبعیت می‌کنند.

دراصل، قرار بر هیچ نوعی از مذاکره‌ای نبود!

حتی جمهوری اسلامی از ماهیت، زمان و نوع مذاکره بی اطلاع بود و این را به سادگی می‌توان از سکوت سنگینِ نخستین ساعات پس از صحبت ترامپ در تمام سطوح حاکمیت متوجه شد؛

همچنین آن‌جا که در نیمه‌شب وزیر امور خارجه در یک پیام عجولانه خبر از مذاکره “غیر مستقیم” می‌دهد و در پایان آن می‌نویسد: “اکنون توپ در زمین آمریکاست” تایید دیگری بر این موضوع است.

اما هدف چه بود؟

آن‌ها بنابر دلایل متعدد داخلی و خارجی، تصمیم گرفتند بیش از این (تا اواسط اردیبهشت) صبر نکنند و  در یک اقدام ناگهانی اما حساب شده، نه‌تنها تکلیف را سریع‌تر‌ یک‌سره کنند، بلکه فرصت فکر کردن را از جمهوری اسلامی و متحدان آن بگیرند.

اینگونه جمهوری اسلامی در یک دوراهی قرار می‌گرفت؛ اگر تکذیب کند یعنی پایان و شروع جنگ، اگر تایید کند نیز یعنی با دست خود پایان را رقم می‌زند و نه‌تنها خلع سلاح خواهد شد، بلکه ایدئولوژی‌ خود را هم که بر آن استوار است نابود می‌کند.

باید بدانیم در اینجا تجربه‌ی سقوط قذافی درتصمیم‌گیری حاکمیت به عنوان یک مثال “تقریباً مشابه” نیز تاثیر مهمی داشت. زیرا او‌ در سال ۲۰۰۳ و در جریان مذاکره با آمریکا و بریتانیا، برنامه‌ی هسته‌ای و موشکی خود را کنار گذاشته بود و پس از مدتی سقوط کرد.

حال چه شد؟

هیچکدام! جمهوری اسلامی این رویداد را نه تایید و نه تکذیب کرد. بلکه همانطور که در ابتدا گفتم، وزیرخاجه جمهوری اسلامی گفت مذاکره “غیرمستقیم” در همان تاریخ انجام می‌شود و به پرتاب توپ به زمین آمریکا برای فرار از انتخاب نهایی اشاره کرد. البته ترامپ که پیش‌ از این می‌دانست این گزینه محتمل است، از 
    
هفته‌ی قبل هرگونه مذاکره غیرمستقیم را رد کرده است
. در حالی که رادیو و تلویزیون حکومتی تا لحظه مخابره این خبر از پوشش اظهارات دونالد ترامپ خودداری کردند و مقامات حکومت هم هنوز واکنش نشان ندادند، خبرگزاری تسنیم، ارگان خبری سپاه پاسداران اظهارات دونالد ترامپ را توهم و عجیب خواند. این خبرگزاری گفته «ادعای ترامپ در حالی است که جمهوری اسلامی ایران به صراحت هرگونه مذاکرات مستقیم با آمریکا را به سبب سابقه بدعهدی و عدم پایبندی این کشور به تعهدات خود از جمله در خصوص برجام رد کرده و تنها با مذاکرات غیر مستقیم موافقت کرده است.»

خبرگزاری فارس، دیگر ارگان خبری سپاه پاسداران هم در یک گزارش خبری بسیار کوتاه و محتاطانه اظهارات دونالد ترامپ را «ادعا» خواند و نوشت:‌ ادعای ترامپ در حالی مطرح شده که عباس عراقچی، وزیر خارجه جمهوری اسلامی دیروز گفته بود مذاکره با آمریکا به صورت غیرمستقیم خواهد بود و آمریکا پاسخ نامه جمهوری اسلامی به دونالد ترامپ را دریافت نکرده است. محمد باقری، رئیس کل ستاد مشترک نیروهای مسلح جمهوری اسلامی هم روز گذشته گفت بود خامنه‌ای اجازه مذاکره مستقیم با آمریکا را نداده است.
خبرگزاری جمهوری اسلامی ایرنا و صدا و سیمای حکومتی هنوز واکنشی به این گفته‌های دونالد ترامپ نشان ندادند و حتی خبر را گزارش نکردند. برخی از خبرگزاری‌های نیمه رسمی داخلی به نقل ا
 ظهارات ترامپ از رسانه‌های بین‌المللی بسنده کردند

🔸 علی مطهری: اکثر مردم ایران خواهان توافق بین ایران و آمریکا هستند/ مخالفان نمی‌توانند مانع‌تراشی کنند


علی مطهری:
▫️اکثر مردم خواهان یک توافق هستند که تحریم‌ها برطرف شود. طبیعی است که یک فضای اجتماعی در موفق بودن مذاکره، موثر است.

▫️فکر می‌کنم افرادی که این روزها این اظهارات را مطرح کردند؛ می‌خواهند به آمریکا علامت بدهند که کسانی هستند خواهان ترور ترامپ هستند. خودشان فکر می‌کنند که این موضوع می‌تواند برای مذاکره با مفید باشد و باید دید چه تاثیری در مذاکرات دارد.

▫️در آمریکا هم افرادی هستند که با مذاکره مخالف بوده و طرفدار حمله به ایران هستند. در هر دو کشور این گروه‌ها وجود دارند.

▫️دولت باید راه مذاکره را ادامه بدهد و ان‌شاء‌الله  که به نتیجه خواهد رسید؛ فکر می‌کنم که کاری از دست مخالفان مذاکره بر نمی‌آید و نمی‌توانند مانع تراشی کنند.

▫️معلوم شد که مذاکره تصمیم نظام بوده و کل نظام خواستار رفع تحریم‌ها است. در این موضوع دولت و همه نهادهای حکومتی هم‌صدا و متحد هستند. 
.

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر

گزارش #خبرآنلاین از وضعیت تالاب‌های حاشیه دریای خزر

                       وضعیت تالاب‌های حاشیه دریای خزر ▫️ سطح آب دریای خزر تا ۲۵ سال آینده حدود ۶ متر کاهش می‌یابد 🔹 تالاب‌های حاشیه دریای...