نقدی دربارهی عملکرد منفی محمدباقر قالیباف در مقام رئیس مجلس شورای اسلامی
قالیباف در رأس مجلس؛ کارنامهای خاکستری با سایههای پررنگ ضعف
محمدباقر قالیباف، چهرهای شناختهشده در سیاست ایران، پس از سابقهای طولانی در فرماندهی نظامی و شهرداری تهران، از سال ۱۳۹۹ به عنوان رئیس مجلس شورای اسلامی برگزیده شد. اما اکنون، پس از گذشت پنج سال از حضور او در رأس قوه مقننه، پرسشهایی جدی دربارهی کارنامه او در ذهن مردم و ناظران سیاسی شکل گرفته است.
ضعف در نظارت و شفافیت
یکی از مهمترین انتقادات به ریاست قالیباف، کاهش سطح نظارت واقعی مجلس بر عملکرد دولت است. در حالی که مجلس، بهویژه در دوره سخت اقتصادی،و جنگی باید نقشی فعال در پرسشگری، شفافسازی و دفاع از حقوق مردم ایفا میکرد، بسیاری از کارشناسان بر این باورند که مجلس در عمل به نهادی منفعل بدل شده است.
قالیباف، برخلاف شعارهای اولیهاش مبنی بر «مجلس انقلابی»، در برابر تصمیمات و عملکردهای پرانتقاد دولت رئیسی و پزشکیان بارها سکوت کرده یا حمایت بیچونوچرا نشان داده است؛ بهویژه در زمینه افزایش تورم، بحران مسکن و کاهش ارزش پول ملی. همین موضوع سبب شده تا مجلس تحت مدیریت او، از جایگاه «خانه ملت» فاصله بگیرد.
وعدههای بیسرانجام
در ابتدای دوره، قالیباف وعدههایی مانند «طرح تحول اقتصادی»، «شفافسازی آراء نمایندگان» و «اصلاح ساختار بودجه» را مطرح کرد؛ اما در عمل، بیشتر این وعدهها یا اجرایی نشدند یا به طرحهایی ناقص و بیاثر تقلیل یافتند. مسئله شفافیت، که قالیباف بارها از آن دم زده بود، به طور مشخص در موضوع «عدم تصویب طرح شفافیت آرا» و «پنهانکاری در تصمیمات مهم» خودش را نشان داد.
پروندههای گذشته؛ سایهای بر اعتبار امروز
فارغ از عملکرد کنونی، پروندههای گذشته قالیباف در شهرداری تهران، از جمله ماجرای معروف به «املاک نجومی» و گزارش تفریغ بودجههای پرابهام، همچنان بیپاسخ ماندهاند. این مسائل، هرچند مربوط به دورهای دیگرند، اما بر ذهنیت عمومی نسبت به صداقت و کارآمدی قالیباف در مسئولیتهایش تأثیر گذاشتهاند.
ناتوانی در همگرایی سیاسی
قالیباف نتوانسته است مجلس را به نهادی همافزا و متحد تبدیل کند. اختلافات داخلی مجلس، تنشها میان جریانهای اصولگرا و عدم توانایی در ایجاد اجماع بر سر مسائل مهم،حجاب موجب شده است تا تصویب قوانین کارآمد دچار وقفه شود یا خروجیهای ضعیفی داشته باشد.
مجلس قالیباف، بهجای آنکه موتور محرک تحول باشد، به نهاد تأییدکننده سیاستهای غلط دولت و رهبری بدل شده است. ضعف در نظارت، تحققنیافتن وعدهها، و باقیماندن ابهامات گذشته، همگی دلایلی هستند که موجب شدهاند عملکرد ریاست قالیباف بر مجلس، از نگاه بسیاری از مردم و نخبگان، ضعیف و دور از انتظارات انقلابی و مردمی ارزیابی شود.
اکنون زمان آن رسیده که از مسئولان بخواهیم پاسخگو باشند؛ زیرا اعتماد عمومی، سرمایهای نیست که بتوان از آن بیپروا خرج کرد
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر