جنگ و معیشت کارگران ایرانی؛ «دولت چتر حمایتی را بر سر کارگران بگستراند»
/راهکارهایی برای احیای معیشت کارگران
بحران کارگران بعد از جنگ
▫️بحرانها، همواره بر معیشت جوامع و کسبوکار در معنای عام تأثیرگذارند و میتواند منجر به رکود اقتصادی کوتاهمدت یا بلندمدت شوند. اما وقتی چرخ اقتصاد همواره در گردش باشد، طبیعتاً فقر کاهش پیدا میکند، نهادهای اجتماعی افراد کمتری را تحت پوشش قرار میدهند و به تناسب آن، دولت بخش کمتری از بودجه خود را به حمایتهای اجتماعی اختصاص میدهد و قسمت اعظم آن را میتواند در توسعه به کار بندد. اینجاست که مردم بهزیستی را بیشتر در جامعه تجربه میکنند و رضایت اجتماعی بیشتری دارند. در نهایت، این رضایت جمعی به افزایش سرمایه و همبستگی اجتماعی کمک میکند.
تأثیرات بحران جنگی بر کارگران و مشاغل خرد
▫️بحرانهایی مانند جنگ، اثرات کوتاهمدت و بلندمدتی بر کسبوکارها دارند. کارگران روزمزد به دلیل ناپایداری شغلی، بیش از دیگران در معرض از دست دادن درآمد و امنیت شغلی قرار میگیرند.
▫️بسیاری از کارگران در شرایط بحرانی قادر به پرداخت حق بیمه ماهانه نیستند؛ که این امر، فاصلهای در سوابق بیمهای آنها ایجاد میکند و میتواند بازنشستگیشان را تهدید کند. در این شرایط انتظار میرود نظامهای بیمهای با انعطافپذیری، این فاصلهها را بهعنوان قطع پرداخت بیمه در نظر نگیرند تا کارگران از حمایت لازم برخوردار شوند. شدت بحران کنونی، این نیاز را بیش از پیش برجسته میکند.
نقش دولت در ایجاد چترهای حمایتی
▫️در کنار اینکه نظامهای بیمهای میبایست به کارگران فرصت دهند، نظام بانکی هم میتواند با ارائه تسهیلات و معافیت از جریمه دیرکرد وامها، به احیای مشاغل کمک کند؛ که از قضا این اقدام اخیراً از سوی برخی بانکها صورت گرفته و اعلام کردهاند که طی ماه جاری، برای دیرکرد در بازپرداخت اقساط وامها، جریمهای لحاظ نمیشود.
▫️علاوه بر این، کارگرانی که محل کارشان تخریب شده، انتظار دارند دولت با ارائه تسهیلات و حمایتهای بازسازی، در کنارشان باشد. یا افرادی که در بخشهای خصوصی مشغول به کار هستند، گاهی مواقع در نتیجه بحرانها -اگر نگوییم ورشکستگی- دستکم دچار رکود میشوند. طبیعی است که دولتها باید برای این گروه از افراد هم تمهیداتی اتخاذ کنند، تسهیلاتی قائل شوند یا فرصتهایی به آنها بدهند که بتوانند به چرخه کسبوکارشان در بخش خصوصی بپردازند.
مشارکت اجتماعی و تأثیرات بلندمدت حمایتها
▫️در دوران کرونا، برخی موجران از دریافت اجاره صرفنظر کردند و خیرین به کمک نیازمندان آمدند. در شرایط جنگی کنونی نیز، چنین اقداماتی میتواند به کارگران کمک کند. خیرین ما میتوانند در این مواقع به کمک کسانی بیایند که مشاغلشان را از دست دادهاند یا تحت تأثیر بحران جنگ، فعالیت اقتصادیشان تحتالشعاع قرار گرفته است. مهم آن است که اگر بحرانی ایجاد میشود، همه ما چه در جایگاه دولتی و چه در جایگاه شهروندی به کاهش نگرانیهای اجتماعی کمک کنیم تا احساس ترس در جامعه کمتر شود.
▫️فروپاشی چرخه تولید میتواند کل جامعه را دچار بحران کند. اگر چرخه کار و تولید پویا باشد، اقتصاد رونق مییابد، فقر کاهش پیدا میکند، سرمایه اجتماعی تقویت میشود و نیاز به حمایتهای اجتماعی دولتی کاهش مییابد. این امر به افزایش بهزیستی، رضایت و همبستگی اجتماعی منجر میشود.
درود کارگران زحمت کش ایرانی ...
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر