۱۴۰۴ اردیبهشت ۲, سه‌شنبه

گزارش #خبرآنلاین از وضعیت تالاب‌های حاشیه دریای خزر

                      وضعیت تالاب‌های حاشیه دریای خزر


▫️ سطح آب دریای خزر تا ۲۵ سال آینده حدود ۶ متر کاهش می‌یابد



🔹 تالاب‌های حاشیه دریای کاسپین، از میانکاله تا انزلی و الیمالات، به‌عنوان سرمایه‌های بی‌بدیل زیست‌محیطی ایران، با تهدیدات فزاینده‌ای از جمله فعالیت‌های صنعتی غیرقانونی، آلودگی و اثرات تغییرات اقلیمی مواجه‌اند. با مهدی زارع، زلزله‌شناس و استاد پژوهشگاه بین‌المللی زلزله‌شناسی و مهندسی زلزله، در ابن باره گفت و گو کرده‌ایم.


تخلفات جدید در ذخیره‌گاه زیست‌کره میانکاله
▫️ بر اساس مشاهدات شاهدان عینی، از چندی پیش تریلی‌های حامل پایه‌های فلزی پیش‌ساخته سوله به محوطه‌ای ۹۰ هکتاری در مرتع حسین‌آباد وارد شده‌اند.

▫️ به گفته یکی از دامداران محلی تریلی‌ها صبح تا غروب می‌آمدند. حدود ۳۰ تا ۴۰ تریلی پایه‌های فلزی سوله آوردند. بارشان را تخلیه کردند و خالی برگشتند. لودر و کامیون هم شن و ماسه می‌آوردند، شاید ۶۰ تا ۷۰ سرویس، برای آماده‌سازی بستر."

بحران دریای کاسپین و تالاب‌های وابسته 
▫️ دریای کاسپین طی سی سال، از سال ۱۳۷۴ تاکنون، ۱.۶ متر از آب خود را از دست داده است، با پیش‌بینی کاهش ۴ تا ۶ متری تا بیست و پنج سال بعدی به دلیل تغییرات اقلیمی و کاهش جریان رودخانه‌ها مواجه است.

آلودگی صنعتی و مرگ پرندگان مهاجر
▫️ هیدروکربن‌های آروماتیک چند حلقه ای (PAHs) به صورت رواناب‌های صنعتی، آفت‌کش‌های کشاورزی و فاضلاب تصفیه‌‎نشده رسوبات و آب میانکاله را آلوده کرده‌اند.

▫️ یک مطالعه در سال ۱۳۹۹ نشان داد که غلظت PAH در نمونه‌های آب تا ۵۶۴ نانوگرم در لیتر، مرتبط با کارخانه‌های پتروشیمی، مزارع پرورش ماهی و زباله‌های شهری است. اضافه بار مواد مغذی ناشی از کودها و فاضلاب باعث شکوفایی جلبک‌های سمی، کاهش اکسیژن – اوتروفیکاسیون- و شیوع بوتولیسم شده و بیش از ۴۰۰۰۰ پرنده مهاجر را در سال ۲۰۲۰ کشته است.

آتش‌سوزی و تهدید معیشت محلی
▫️ آتش‌سوزی‌های جنگلی که اغلب توسط شکارچیان غیرقانونی یا غارتگران زمین ایجاد می‌شود، بیش از ۱۰۰۰ هکتار از پوشش گیاهی میانکاله را طی پنج سال اخیر از بین برده است. میانکاله سالانه میزبان ۲۵۰ هزار پرنده مهاجر از جمله گونه‌های در حال انقراض مانند پلیکان دالماسی و اردک سرسفید است. شیوع اخیر بوتولیسم موجب از دست دادن زیستگاه این پرندگان شده است. تخریب تالاب معیشت وابسته به ماهیگیری (به عنوان مثال، تولید خاویار) و اکوتوریسم را تهدید می‌کند.

ناکارآمدی مدیریت و پروژه‌های مخرب
▫️ پروژه‌های صنعتی بدون اولویت ‌محیط زیستی، مانند پتروشیمی امیرآباد بهشهر، دستور کارهای متضاد دولت‌های گذشته ما را برجسته می‌کنند. چنین پروژه‌هایی صرفا با توجیهات و قول‌هایی مبتنی بر تامین استاندارد یورو-۵ مجوز گرفته‌اند و این در حالی است که اساسا تامین چنین استانداردی هم‌اکنون ممکن است و از سوی دیگر اساسا طرح چنین پروژه‌هایی حتی با تامین استانداردهای خاص موجب مداخله محیط زیستی می‌شود و به دلیل حساسیت زیاد محیط زیستی در منطقه ساحل کاسپین اساس اجرای چنین طرح‌هایی با خسارات جبران‌ناپذیر همراه خواهد شد.

در معرض خطر ترین اکوسیستم‌ ایران/ تالاب انزلی یا باتلاق سمی؟
▫️ تالاب انزلی یکی از در معرض خطر ترین اکوسیستم‌های ایران است. دهه‌ها دفع بی‌رویه زباله‌های صنعتی و فاضلاب‌های تصفیه‌نشده مراکز شهری مانند رشت، بخش‌هایی از انزلی را به باتلاق‌های سمی تبدیل کرده است.

تالاب الیمالات و شهرنشینی بی‌رویه 
▫️ جنگل، تالاب و سد آلیمالات نور با شهرنشینی سریع در اطراف آلیمالات منجر به جنگل زدایی و افزایش فرسایش خاک در تالاب مواجه است. فعالیت‌های تفریحی کنترل نشده و تجاوز به حریم تالاب به دلیل یا بهانه توسعه گردشگری زیستگاه‌های حیات وحش را مختل کرده است.

آلودگی و تخریب تالاب‌های کاسپین جنوبی
▫️ تالاب الیمالات و تالاب‌های کاسپین جنوبی در معرض تخلیه فاضلاب تصفیه‌نشده از شهرهای اطراف دریای کاسپین هستند. پساب‌های صنعتی حاوی فلزات سنگین (کادمیوم) سطوح آلودگی را تشدید می‌کنند.

راهکارهای حفاظت از تالاب‌ها
▫️ تصفیه فاضلاب شهری قبل از ورود به تالاب‌ها می‌تواند از آلودگی توسط عوامل بیماری زا یا فلزات سنگین جلوگیری کند. سرمایه‌گذاری ۴۰۰ میلیون دلاری تنها برای رفع بحران فاضلاب استان گیلان ضروری است.


#گزارش_اجتماعی

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر

تحلیل از تعویق مذاکرات

تحلیل مارک فیتزپاتریک از تعویق مذاکرات ایران ـ آمریکا/ دستیابی به توافقی موقت محتمل‌تر است مارک فیتزپاتریک، دیپلمات پیشین وزارت خارجه آمریکا...