۱۴۰۴ تیر ۲۸, شنبه

از مکانیزم ماشه چه می‌دانیم

  از مکانیزم ماشه چه می‌دانیم؟




 تهران این روزها در برابر یکی از مهم‌ترین چالش‌های حقوقی و سیاسی دوران پسابرجام قرار دارد؛ تهدید کشورهای اروپایی به فعال‌سازی «مکانیسم ماشه». این اقدام نه‌تنها پرونده برجام را به طور کامل خواهد بست، بلکه احتمال هرگونه دیپلماسی در آینده نزدیک را نیز از بین می‌برد. اما ما از مکانیزم ماشه چه می‌دانیم؟

مکانیزم ماشه چیست؟
▫️ مکانیزم بازگشت خودکار فرآیندی است که بر اساس آن، در صورت ادعای تخلف ایران از تعهدات برجام، تحریم‌های لغو شده شورای امنیت علیه ایران مجدداً فعال می‌شوند.

چرا به آن مکانیزم ماشه می‌گویند؟
▫️ برای شباهت عملکرد آن با ماشه اسلحه که تنها با یک فشار کوچک باعث فعال شدن کل سازوکار شلیک می‌شود، تنها یک بار تصمیم‌گیری در شورای امنیت می‌تواند به بازگشت ناگهانی تحریم‌ها منتهی شود.

مبنای مکانیزم ماشه چیست؟
▫️ بخشی از قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل است که پس از امضای توافق هسته‌ای برجام در سال ۲۰۱۵ تصویب شد.

کار کرد مکانیزم ماشه چیست؟
▫️ در صورت نقض برجام یا اختلاف‌نظرهای عمده درباره اجرای تعهدات توسط هر یک از اعضا، می‌تواند تحریم‌های لغو شده را دوباره به‌سرعت و بدون نیاز به رأی‌گیری مجدد در شورای امنیت سازمان ملل، به حالت قبلی بازگرداند.

کدام کشورها عضو برجام هستند؟
▫️ آمریکا، روسیه، چین، فرانسه، بریتانیا و آلمان

از جزئیات مکانیزم ماشه چه می‌دانیم؟
▫️ غیرقابل وتو است. یعنی اگر یکی از اعضای برجام مدعی نقض توافق از سوی ایران شود و موضوع را به شورای امنیت ببرد، در صورتی که ظرف ۳۰ روز اختلاف حل نشود، همه تحریم‌های تعلیق‌شده به‌طور خودکار بازمی‌گردند؛ حتی اگر دیگر اعضا با آن مخالفت کنند.

▫️ لازم نیست تمام اعضای شورای امنیت برای بازگشت تحریم‌ها رأی مثبت دهند؛ بلکه صرفا کافی است یکی از اعضای دائم شورا ادعای «عدم پایبندی اساسی» ایران را مطرح کند.

مکانیز ماشه در چند مرحله فعال می‌شود؟
 طرح شکایت در کمیسیون مشترک برجام: اگر یکی از اعضای برجام معتقد باشد ایران (یا طرف دیگر) تعهداتش را نقض کرده، در کمیسیون مشترک شکایت می‌کند. موارد اختلافی به کمیسیون مشترک برجام (با حضور ایران، تروئیکای اروپایی، چین و روسیه) ارجاع داده شود

 حل اختلاف در سطوح بالاتر: در صورتی که با گذشت 15 روز توافق در کمیسیون حاصل نشود، موضوع به وزرای خارجه طرف‌های برجام و سپس به هیئت حل اختلاف یا داوری ارجاع می‌شود.

ارجاع به شورای امنیت: اگر همچنان اختلاف برطرف نشود، شاکی می‌تواند موضوع را به شورای امنیت ملل متحد ارجاع دهد.

 آغاز شمارش معکوس: شورای امنیت ۳۰ روز فرصت دارد تا قطعنامه‌ای برای ادامه تعلیق تحریم‌ها تصویب کند. اگر چنین قطعنامه‌ای تصویب نشود، تحریم‌های سازمان ملل متحد و قطعنامه‌های شورای امنیت خودکار علیه ایران بازمی‌گرد

آخرین تحولات درباره مکانیزم ماشه چیست؟
 به گفته سایت اکسیوس، آمریکا و سه کشور اروپایی (آلمان، انگلیس و فرانسه) توافق کرده‌اند که پایان ماه آگوست (نهم شهریور) را به‌عنوان ضرب‌الاجل غیررسمی برای دستیابی به توافق هسته‌ای با ایران تعیین کنند؛ در غیر این‌صورت، روند اجرایی مکانیزم ماشه فعال می‌شود.

تروئیکای اروپایی، چه خواسته‌هایی دارد؟
ازسرگیری همکاری کامل با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی

 انتقال حدود 400 کیلوگرم اورانیوم غنی‌شده با خلوص 60 درصد به خارج از ایران

مکانیزم ماشه تا چه زمانی اعتبار دارد؟
▫️ مدت زمان اجرایی این سند تا اکتبر ۲۰۲۵ (مهرماه ۱۴۰۴) در نظر گرفته شده است.


هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر

 🔸 تحریم چگونه منابع آبی ایران را نابود کرد؟ /کلانتری: ما در آغاز مشکلات آبی قرار داریم /خطر جدی‌تر از چیزی است که فکر می‌کنید عیسی کلانتری...